Historia

Eida SWE & Ai.Ka. Hugo © Hanna Vuokniemi

Historiaa 
Yhdistyksen historiaa 
Siitosyhdistys Russ Avelsföreningin perustava kokous pidettiin 20.4.1975 Eva Wreden koolle kutsumana Rabbelugnin kartanossa. Kokouksessa olivat läsnä Eva Wreden lisäksi Marketta Nyqvist, Pirjo Vironmäki, Onni Jääskeläinen, Kirsi Lehtonen, Pentti Lehtonen, Helena Mäkelä, Heikki Pentikäinen ja Anna-Katri Pentikäinen sekä kahdeksan junioria. Marketta Nyqvist valittiin yhdistyksen ensimmäiseksi puheenjohtajaksi. Suomessa oli tällöin 30 puhdasrotuista russtammaa ja kaksi jalostusoritta. Yhdistyksen tarkoitus oli ryhtyä huolehtimaan ponien rekisteröinnistä ja kantakirjauksesta, mutta tähän ei saatu lupaa.  

Russponiyhdistys on Suomen vanhin ponirotuyhdistys. Yhdistyksen nimi vaihdettiin Suomen Russ-ponien ystävät ry:ksi vuonna 1996, ja vuonna 2014 käyttöön otettiin nimi Suomen Russponiyhdistys ry. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää russponien jalostusta, tunnettavuutta ja käyttöä. Yhdistys järjestää muun muassa näyttelyitä ja kilpailuja sekä julkaisee jäsenlehteä. Jäsenyys ei edellytä ponin omistamista, vaan kuka tahansa russponeista kiinnostunut voi liittyä yhdistyksen jäseneksi.  

Näyttelyt 
Aiempina vuosina yhdistyksen omia rotunäyttelyitä järjestettiin satunnaisemmin, mutta 2000-luvun puolella näyttelytoiminta on muuttunut säännölliseksi. Vuosittain järjestetään vähintään yksi rotunäyttely (vuonna 2013 rotunäyttelyitä oli kolme). Lisäksi Russponiyhdistys on ollut mukana Kansallisen poninäyttelyn järjestävässä Poninäyttely-yhdistys PONY:ssa sen perustamisesta saakka ja Vermon näyttelyssä nähdäänkin joka vuosi kymmeniä russeja. Vähintään yhteen näyttelyyn vuodessa pyritään saamaan tuomari rodun alkuperämaasta Ruotsista.  


Juhlanäyttelyt 
20-vuotisjuhlanäyttely Nurmijärvellä 1.7.1995 
BIS: Rocita 48 RUSS (Marcolo RR 238 – Rockette RR 1138 – Gullding RR 108)  

25-vuotisjuhlanäyttely Takkulassa 10.6.2000 (tuomari: Torsten Jacobsson) 
BIS: Ai.Ka. Emeenia 214 RUSS (Haj SWE 21 RUSS – M.N. Eskimo 215 RUSS – Fridolf 11 RUSS)  

30-vuotisjuhlanäyttely Loviisassa 19.6.2005 (tuomari: Bengt-Erik Blomgren) 
BIS: Eijan 243 RUSS (Quito RR 453 – Pensé RR 2832 – Helios RR 373)  

35-vuotisjuhlanäyttely Turussa 11.9.2010 (tuomari: Liselotte Erixon) 
BIS: Allgunnens Bim RR 5040 (Patron RR 566 – Allgunnens Timmie RR 3778 – Allgunnens Penny RR 3442)  

40-vuotisjuhlanäyttely Liedossa 5.9.2015 (tuomarit: Liselotte Erixon, Morgan Johnsson) 
BIS: Runan (Najk RR 486 – Gunta RR 4051 – Effekt RR 347)  

Kilpailut 

Yhdistys järjesti vuoteen 2015 saakka joka vuosi MoniPoniRussi-kilpailun, jonka tarkoituksena oli innostaa russien omistajia osallistumaan aktiivisesti poniensa kanssa erilaisiin kilpailuihin, näyttelyihin ja muihin tapahtumiin. Kilpailuun voivat osallistua kaikki yhdistyksen jäsenten omistamat, rekisteröidyt russponit. Pisteitä saa kaikkien lajien ratsastuskilpailuista kaikilta tasoilta, ravikilpailuista sekä näyttelyistä, kantakirjauksesta ja tammat varsomisesta. Lisäksi pisteitä voidaan myöntää myös tapahtumista, joissa russponit saavat myönteistä julkisuutta (talutusratsastukset, messut yms.). Kilpailun voittaa poni, joka on vuoden aikana kerännyt eniten pisteitä. Kolme parasta ponia palkittiin esinepalkinnoin ja kaikki osallistujat saivat kunniakirjan.  

Yhdistys järjestää myös ratsastuskilpailuja. Russimestaruuksista on kilpailtu ensimmäisen kerran vuonna 2007. Kilpailu järjestettiin muutamana vuonna yksipäiväisenä. Vuonna 2010 mestaruudet ratkottiin pistekilpailuna, johon saattoi kerätä pisteitä mistä tahansa koulu- ja esteratsastuskilpailuista. Sarjoja oli ensin kaksi: 12-vuotiaat ja nuoremmat kilpailivat Minirussimestaruudesta, vanhemmat ratsastajat Russimestaruudesta. Vuonna 2011 kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran cup-muotoisena, ja se koostui kolmesta osakilpailusta. Vuonna 2013 mukaan otettiin kolmas sarja, Superminirussimestaruus, jossa kilpailevat 7-vuotiaat ja nuoremmat ratsastajat. Koulu- ja esteluokista kerätyt pisteet lasketaan yhteen. Kilpailuja on järjestetty eri paikkakunnilla, ja yhteistyötä on tehty sekä yksityistallien että ratsastuskoulujen kanssa. Kilpailu on avoin kaikille rekisteröidyille gotlanninrusseille.  

Vuodesta 2016 gotlanninrussit ovat kilpailleet valjakkorussimestaruudesta kolmipäiväisissä kisoissa. Gotlanninrusseille on oma 2-tason mestaruusluokka Valjakkokomitean ehdottamissa kisoissa.