Gotlanninruss

Gotlannin russ eli russponi, joka on alkuperäinen ruotsalainen maatiaisrotu, on elänyt ammoisista ajoista Gotlannin saarella. Kantakirjausta ja määrätietoista siitostyötä rodun piirissä on toteutettu 1900-luvun alusta saakka. Gotlands läns hushålsällskapet pitää huolta siitä, että tänäkin päivänä lauma russeja vaeltaa vuoden ympäri vapaana Lojsta Hedissa.

Russponi on erinomainen, helppohoitoinen perheponi, jolla on laaja käyttömahdollisuus niin ravi- ja ajokäytössä kuin koulu- ja esteratsastuksessa. Raviponina russ on maailman nopein. Gotlannin russin vahvuutena voidaan pitää sen kestävyyttä ja vastustuskykyisyyttä. Se on luonteeltaan reipas, oppivainen ja eloisa. Russi tarvitsee asiallisen kohtelun ja määrätietoisen koulutuksen. Rehunkäytöltään se on taloudellinen ja pitääkin varoa, ettei anna liikaa ruokaa.

Kantakirjaan hyväksyttävien yksilöiden säkäkorkeus saa olla 115-130 cm, ihannemitta on 123-126 cm. Kaikki värit paitsi valkovoikko, kimo, päistärikkö, hallakko ja tobianokirjavuus ovat sallittuja. Yleisin väri on ruunikko.