Kasvatuksessa huomioitavia asioita

Voit olla yhteydessä Suomen russponiyhdistys ry:n johtokuntaan, jos mikä tahansa russponeihin tai niiden kasvatukseen liittyvä asia mietityttää. Johtokunta auttaa tarvittaessa myös orivalinnoissa.

- Kasvattajasitoumuksesta
Kaikille kasvattajille on lähetetty allekirjotettavaksi kasvattajasitoumus. Tällä tavoin yhdistys haluaa kantaa vastuun toiminnastaan ja tehtävästään edistää gotlanninrussien vastuullista kasvatusta ja hyvinvointia. Toivomme, että kasvattaja pysähtyy hetkeksi oikeasti ajattelemaan sääntöpykäliä lukiessaan ennen allekirjoitusta: onko toimintani oikeasti hyvän eläintenpitotavan mukaista ja voinko sitoutua toimimaan niin.

-Tiedote jalostusoriiden omistajille: eläinlääkärintodistus kesäihottumasta. 

General mönstring-tilaisuudessa hyväksytyille jalostusoreille määritettiin jalostukseen hyväksymisen ehtona seuraavaa: "Oriista tulee toimittaa 1.6.-31.8.2014 tehty eläinlääkärintodistus, että sillä ei ole todettu kesäihottumaoireita". Näin ollen jatkossa orilla tulee olla eläinlääkärintodistus kesäihottumaoireettomuudesta, saadakseen hyväksynnän jalostuskäyttöön

Minna Mäenpää Hippoksesta on tarkentanut asiaa seuraavasti: Eläinlääkärin lausunto on vapaamuotoinen ja lausunnoksi riittää lyhyt ilmoitus siitä, onko oriilla kesäihottumaoireita. Lausunto päiväyksineen ja allekirjoituksineen lähetetään Minnalle, minna.maenpaa@hippos.fi 

-
-CEM-testi on ehtona ponien jalostukseen hyväksymiselle. CEM-testi otetaan gotlannin russien kohdalla viiden vuoden välein. Eli, jos otit testin oriillesi vuonna 2014 niin seuraavan kerran testi otetaan vuonna 2019. Lisäksi orilisenssi pitää aktivoida vuosittain. Maaliskuun loppuun mennessä aktivoitaessa kustannuksia ei tule.

-Gotlanninrussien jalostusta haittaavia vikoja: kapea geenipooli, kivesviat, kesäihottuma ja russeilla havaittu harvinainen pikkuaivosairaus. Ota nämä huomioon kasvattaessasi russeja! 


Hippoksen Heila-järjestelmässä pystyt selvittämään, mikä ori olisi tammallesi paras vaihtoehto sukusiitosprosentin kannalta. Valitse vanhempien nimet ja järjestelmä luo kuvitteellisen sukutaulun sekä laskee sukusiitosprosentin. Mitä pienempi prosenttiluku sen parempi. 

Hyödyllistä tietoa kasvattajalle!

Tiedoite sukusiitoksesta: